Van 9 december 2017 t/m 27 januari 2018 exposeerde

Wil Lof – gemengde techniek – vrouwfiguren

Tijdens deze expositie worden ook enkele beelden getoond van de Castricumse kunstenares Bep van der Klei (1937-2017)

De uitnodiging

uitnodiging

Wil Lof

Ontm_05_08_II

Wil Lof & Andre Weda

IMG_4986

Beeld Bep van der Klei

IMG_7008

De etalage expositie

IMG_5002

etalage

IMG_5004

Wil LofWil Lof (1948) is vanaf 1964 werkzaam geweest als dessinontwerpster en colorist. Voor haar werk was zij al veelvuldig bezig met het samenbrengen van kleuren en lijnen tot er een een mooie compositie ontstond. Een logisch gevolg daaruit was dat ze ook ging schilderen.

Al in 1968 had zij haar eerste solo-expositie in Enschede. Aldaar volgde zij ook de opleiding grafische- en textiele vormgeving aan de Academie voor Kunst en industrie. Later volgde nog een opleiding aan de Academie Artibus in Utrecht. Sinds 1997 is zij fulltime kunstenares en beheerst zij vele verschillende technieken.

Haar schilderijen, uitgevoerd in acryl op canvas, linnen of papier tonen geabstraheerde vrouwenfiguren, die samenkomen, samenzijn, en weer hun weegs gaan. Soms zijn de kleuren krachtig en geprononceerd, soms ook vaag en lossen de figuren op in de achtergrond.
De composities zijn mysterieus en speculatief in de onderlinge relatie van de rudimentaire gestalten, die in hun lichaamstaal primaire gevoelens als liefde, verbondenheid, angst, isolationisme en dergelijke communiceren. In andere werken roepen de beeldvlakken en het lijnenspel visuele beelden op, die de toeschouwer voeren naar versluierde verten.

Wil Lof past in haar schilderijen een bijzondere schildertechniek toe. Elk schilderij bevat een gelaagde reeks transparante taferelen, waardoor toon en compositie van de afbeelding wisselt met het invallende dag- of kunstlicht. De daaruit resulterende dynamiek zorgt voor verrassende en spannende wisselingen als dagen en seizoenen verstrijken.

Haar werk is inmiddels te vinden in diverse gerenommeerde galeries in binnen- en buitenland.

Bep portret

Bep van der Klei (1937-2017)

Deze Castricumse beeldend kunstenares heeft zich in haar creatieve leven met name autodidactisch ontwikkeld tot een volwaardig all round  beeldhouwster. Door te experimenteren met verschillende materialen zoals klei, was, brons, steen en beton heeft zij vele verschillende, vooral figuratieve, kunstwerken gemaakt. De abstracte vormen uit steen waren haar werken van de laatste jaren.

In het atelier ‘t Achterom aan de Provincialeweg, bij familie van Diepen, heeft zij met een aantal kunstenaars vriendinnen grotere werken gegoten uit beton.  Bij Gerard van der Leden, voormalig leraar creatieve vormgeving op het Bonhoeffercollege, heeft zij beeldhouw lessen gevolgd. Jaren heeft zij bij Perspectief deelgenomen aan de beeldhouw groep, waar veelvuldig gewerkt werd met naakt modellen.

Deze expositie is een ode aan een creatieve vrouw, waarvan haar dierbaren in augustus van dit jaar afscheid hebben moeten nemen.