December 2016 tot maart 2017 De Dagboeken van Jan Weenink

De expositie

Nog niet eerder geëxposeerde werken van Jan Weenink, de zogenaamde Dagboeken. Ontstaan tijdens de vele wandelingen van natuurliefhebber en kunstschilder Jan Weenink.

De uitnodiging

dia1

Een impressie

IMG_4279

Een impressie

IMG_4283

Een deel van het dagboek

middenweg

Een deel van het dagboek

havik-paardenpad-b

De “Dagboeken”van Jan Weenink.

De bijna fotografische weergave in de schilderijen van o.a. roofvogels zijn alom geprezen en geliefd door een breed publiek. Wat veel mensen niet weten is dat Jan Weenink als onderzoeker is verbonden aan de Vogelwerkgroep Noord-Kennemerland. Hij bestudeert hier het hele broedseizoen van de dagroofvogels, met name de havik en de buizerd. In het vroege voorjaar bij de eerste voortplantingsaktiviteiten begint het  te kriebelen  en is hij bijna dagelijks in het duin te vinden  Gewapend met verrekijker en  een scherpe blik beleeft hij de natuur.

Waar een ander zijn ervaringen en beelden opslaat in een dagboek of  fotoalbum zo doet Jan Weenink dat door het maken van een soort collage van tekeningen. Zo ontstaat een heel persoonlijk document, een dagboek van wat hij gezien en beleeft heeft.

Deze persoonlijke dagboeken hebben altijd in diverse laden in zijn atelier gelegen. Groot bewonderaar van de kunstenaar, André Weda, is er trots op nu een aantal van deze juweeltjes te mogen exposeren in zijn lijstenatelier aan de Torenstraat in Castricum.