Jan Weenink – natuurschilderijen

De werken van Jan Weenink zijn het hele jaar door bij ons te bezichtigen. Regelmatig wordt de collectie aangevuld met nieuw werk. Later in het jaar hopen we opnieuw een expositie te kunnen houden van deze bijzonder geliefde kunstenaar.

Jan Weenink

Jan Weenink (1946)

Jan Weenink kreeg zijn opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam (1976) waarna hij als tekenleraar werkzaam was. Met grote bewondering keek hij  naar het werk van diverse vogelschilders waarna het niet vreemd was dat hij zich ook specialiseerde in het vastleggen van zijn “gevleugelde vrienden”.

Voor wie naar het werk van kunstschilder Jan Weenink kijkt is duidelijk dat hij een grote passie voor de natuur heeft.  Opgegroeid  op de Veluwe en nu sinds lang  woonachtig  nabij  het Noord-Hollands Duinreservaat waarin hij een groot deel van het jaar is te vinden als onderzoeker verbonden aan de Vogelwerkgroep Noord-Kennemerland. Hij bestudeert hier het hele broedseizoen van de dagroofvogels, met name de havik en de buizerd. In het vroege voorjaar bij de eerste voortplantingsaktiviteiten begint het  te kriebelen  en is hij bijna dagelijks in het duin te vinden  Gewapend met verrekijker en  een scherpe blik beleeft hij de natuur.

Veel van de vogels die hij bijna fotografisch vastlegt met olieverf op paneel is te vinden in de nabijheid van het Noord Hollands Duinreservaat. Echter door zijn jaarlijkse reizen naar Kenia en Zuid-Afrika behoren ook steeds vaker “the big five” tot zijn oeuvre.