Mei t/m juli 2018 exposeerde

Peter Altena (strand- en landschappen) & Cocky Pater – tulpen keramiek

De aankondiging

Aankondiging

Peter Altena & André Weda

peter en andre

Een impressie

impressie

...en nog 1

impessie

Verkocht !

Cocky Pater

Strand

meisje met hond

Tulpen tulpen en tulpen

buitentulp 1

tangoaanzee detailPeter Altena, geboren op 13 juni 1944 in Amsterdam, woont en werkt sinds 1974 in Baarn.Van kindsbeen af was hij gepassioneerd van tekenen. Hij kon zich het best concentreren met papier en potlood. Maar zijn moeder had andere verwachtingen. Hij werd boekhouder bij een grote drukkerij in Amsterdam en studeerde verder in handelswetenschappen. Na zijn aanstelling in een nieuwe job, kwam hij in 1974 met zijn gezin in Baarn wonen. In die tijd stond zijn leven in het teken van carrière maken. Hij stelde zijn ontwikkeling in de kunst uit tot na zijn 65e jaar, dan was er alle tijd dacht hij. Maar toch, het bloed kruipt waar het kan gaan en zo begon hij eerder dan zijn pensioen zich te ontwikkelen op het terrein van het kunstenaarschap. Hij nam teken- en schilderlessen aan de vrije-academie ‘ARS’. Ook etsen en litho’s stonden op zijn programma, net zoals de lessen in beeldhouwen.  Zijn ontwikkeling in de kunst kwam in een stroomversnelling. Dat had een centrale plaats ingenomen  in zijn leven. Zijn jeugddroom kwam tot leven. In 2005 werd hij toegelaten tot de Wackers Academie in Amsterdam. Tijdens de opleiding aan de Wackers Academie nam hij deel aan veel workshops. Bij het bereiken van zijn prepensioen vestigde hij zich in het voormalig pand van de ‘De Ruyter, de muisjes, de broodversierder’ in Baarn. Daar begon hij een galerie in hedendaagse figuratieve kunst. In 2009 studeerde hij af aan de Wackers Academie onder de afstudeerbegeleiding van Sam Drukker. Peter heeft zich ontwikkeld tot een ‘en plein air’ schilder en wordt inmiddels regelmatig gevraagd om te schilderen in binnen en buitenland. Samen met nationale en internationale schilders zetten zij vroegere schilderkolonies, zoals Domburg Katwijk en Noordwijk waar op de kaart. Ook in Bergen NH schilderde  Peter tijdens de kunst10daagse. In zijn ‘Galerie Peter Altena’ in de Brinkstraat in Baarn komt hij tot bloei. Zijn drang om te schilderen en beeldhouwen blijven zo hoog waardoor hij het houden van een galerie moeilijk kon combineren het schilderen en beeldhouwen.  Zijn galerie heeft hij kortelings verkocht om op zijn nieuwe adres in Baarn een atelier te bouwen waar hij zich volledig op het schilderen en beeldhouwen kan concentreren.

Na het afstuderecocky portretn aan d’Witte Leli  is Cocky Pater verder gegaan met het draaien van serviesvormen. Haar  inspiratiebronnen zijn dan Bauhaus (Gropius), Weimar keramiek, Nieuwe Zakelijkheid, Memphis vormgeving.
Een krachtige vorm en heldere, kleurige en speelse decoraties zijn belangrijk.

Vanaf 1996 worden vorm en functie losgekoppeld en gebruikt zij de vorm meer als bouwsteen.

Stapelen, schakelen, wisselen en draaien zijn voor haar zowel spannende als speelse handelingen. Het ordenen en zoeken naar ritme door kleur en vorm blijven kenmerkend voor haar werk.